Annan Eväät ja Noora Peppiina #197

Sain vuodenvaihteessa yhteydenoton, joka koski lahjakkaan nuoren naisen ravintovalmentamista. Huippu-urheilijan, joka tulee tänä vuonna kisaamaan suomenmestaruudesta! Lähdin innoissani tutustumaan valmennettavaani, sekä muihin taustajoukkoihin. Tapasimme Nooran kanssa ensimmäisen kerran tammikuussa 2020 Raisiossa sisäharjoitteluradalla, samalla pääsin tutustumaan tositoimiin lajin parissa. Bensanhuuruisessa vanhassa vesilaitoksessa moottorit ärjyivät, innokkaat kuskit ihan pikkuisista aina aikuisiin vetivät hengästyttäviä ajosettejä osittain ilmassa, hidastellen kaarteissa ja täysillä suorilla pätkillä.

Kuulosuojaimet korvissa koitin sisäistää mulle lajista selitettyjä asioita, mutta ohihan niistä suurin osa taisi mennä.

Nooran hiljainen jämäkkyys teki heti vaikutuksen. Ja arvostukseni tuota nuorta urheilijaa kohtaan on vain kasvanut tässä matkan varrella. On kiva antaa ohjeita, kun tietää niiden menevän käyttöön.
Noora on äärimmäisen sitoutunut, kiinnostunut kehittymään ja taitava viemään sovitut asiat tekemisen tasolle. Yhteistyö on siis ollut todella mutkatonta.

Noora Peppiina #197
16 vuotias Noora on äärimmäisen sitoutunut tekemään töitä lajivalintansa eteen. Kuva Ismo Karttunen Photography.

Motocrossin kovatehoisuudesta kertoo ehkä parhaiten ajotreenien statistiikka, ajotreenit kestävät 2-3h ja tuona aikana energiaa kuluu noin 800 kcal, keskisykkeen ollessa 180-190 rpm. Ajotreenien lisäksi lajia tukevia treenitunteja kertyy noin 10h/viikko sisältäen uintia, lihaskuntotreenejä sekä juoksulenkkejä.

Ravitsemuksen pitää olla siis vähintäänkin kunnossa.

Noora Peppiina #197
Rataa katsellaan välillä ylhäältä päin.

Ravitsemuksen lähtötilanne oli urheilijan ollessa kyseessä toki positiivinen, Nooran ruokailutottumukset olivat jo ennestään monipuoliset sekä ateriarytmi oli kunnossa. Huomioon piti ottaa Nooran ikä ja makumieltymykset, sekä varmistaa, että suhde ruokaan säilyy yhtä terveenä, kuin se oli lähtötilanteessa.

Lautasmallissa korostui aiemmin hivenen liikaa proteiini, joten lähdimme ihan ensin nostamaan aterioiden sisältämien hiilihydraattien osuutta. Lisättiin myös pehmeitä rasvoja, sekä nostettiin kokonaisenergiansaantia ruuan määrää lisäämällä.  Näiden muokkausten jälkeen päästiin käsiksi Nooran suurimpiin huolenaiheisiin, varmistamaan energian riittävyys kisaviikonloppujen aikana. EM-sarjassa Noora reissaa ympäri Eurooppaa ajamassa (tosin tämän vuoden osalta kisat on peruttu vallitsevan tilanteen vuoksi), kesällä käynnistyy (toivottavasti) taas oma Suomen Cup-sarja. Kisakaudella tahti on kova! Halusin siksi korostaa myös palautumisen tärkeyttä, siinä oivana apuna ovatkin olleet lisääntyneet hiilihydraattimäärät.

Noora Peppiina #197
Kuva Ismo Karttunen Photography.

”Halusin korostaa myös palautumisen tärkeyttä, siinä oivana apuna ovatkin olleet lisääntyneet hiilihydraattimäärät. ” – Annan Eväät

Kisapäivänä energiankulutus on valtava, koska ajovetojen lisäksi energiaa kuluu aamun lämmittelevässä juoksussa, sekä ajosettien välissä kuntopyörän selässä. Kisapäivän jännitys vaikuttaa myös päivän aikaiseen ruokailuun, joten keskityimme varmistamaan energian riittävyyttä ennakkoon. Tämä toteutettiin yksinkertaisesti hiilihydraattitankkauksella kisoja edeltävinä päivinä.

Ensimmäinen iso testi energian riittävyydestä koitti maaliskuun alussa, kun ajettiin Baltic Master Cupin kolmas ja ratkaiseva osakilpailu. Noora sijoittui koko Baltic Master Cupissa toiseksi!   

Noora Peppiina #197
Mielettömän hieno suoritus!

Annetaan puheenvuoro myös Nooralle, joka kuvailee yhteistyötämme näin:

”Olen Noora Uro, 16-vuotias motocrosskuljettaja ja ajan sekä Suomen Cupia että EM-tasolla. Yhteistyö Annan kanssa alkoi vuoden 2020 tammikuussa. Anna tuli ensin tutustumaan lajiini seuraamalla treenipäivääni Raision motocrossluolassa. Käytiin läpi, kuinka paljon ja miten treenaan ja miten olin syönyt siihen asti. Urheilijana olen oppinut syömään terveellisesti, mutta yhteistyö Annan kanssa antoi uusia näkökulmia ravinnon merkityksestä. Myös ruokamäärät ovat kasvaneet huomattavasti.

Sain esimerkit ruoista ja niiden sisällöistä, jotta oppisin mitä ruokia ja kuinka paljon oikeasti tarvitsen. Aluksi ruokamäärät tuntuivat käsittämättömän suurilta ja tuntui, että syön liikaa. Keho kuitenkin tottui nopeasti uuteen ruokamäärään ja tällä hetkellä treenaaminen kulkee erittäin hyvin.

Motocross lajina saattaa kuulostaa ei-raskaalta, mutta todellisuudessa se on yksi raskaimmista. Energiankulutus on todella suurta!
Nykyään jaksan ajaa treenit paremmin, koska kiinnitän huomiota riittävän energiamäärän saantiin jo edellisenä iltana. Jos on tullut vastaan jotain kysyttävää, niin Annalta on löytynyt niihin apua.

Urheilijana mielestäni on tärkeää, että ympärillä on juuri ne oikeat ihmiset joilta voi kysyä apua ongelmaan, eikä tarvitse jäädä itse murehtimaan niitä, liittyivätpä ne sitten vaikka ravintoon. ”

Tällainen palaute lämmittää valmentajan sydäntä.

Noora Peppiina #197
Kuva Ismo Karttunen Photography.

Vähän olemme päässeet jo hifistelemään ja kokeilemaan esimerkiksi hiilihydraattipurskutusta ja sen vaikutusta energian riittävyyteen ajotreeneissä! Tällä hetkellä toivomme, että kisakausi pääsee starttaamaan normaalisti. Taidan olla kentän laidalla silloin tällöin jännittämässä Nooran mukana!

Ravintoasioita päivitämme matkan varrella tarpeen mukaan, mutta hienon pohjatyön Noora on jo tehnyt! Noorasta ilmestyy pidempi tarina 11.6. ilmestyvässä XRacing- lehdessä, löytyy sitten lehtipisteistä ympäri maan! Suosittelen lämpimästi lukemaan.

Tämä nuori nainen toimii varmasti inspiroivana esikuvana monelle lapselle ja nuorelle, Noora on upea esimerkki haasteiden kääntämisestä voitoksi! Lue koko tarina lehdestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.