RESEPTIT
Ravintovalmentajan raparperipiirakka lähituottajan hunajalla.
100g voita
0,5 dl oliiviöljy
1 dl kaurajuomaa (gluteeniton)
2 kananmunaa
1 dl hunajaa
4,5dl gluteenittomia kaurajauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ tl vaniljaa
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa
5-6 dl raparperia
Kuorrutukseen hunajaa, kauravispiä ja tuoreita mansikoita (voi jättää pois ja syödä piirakkana)
Sulata voi kattilassa ja lisaa oliiviöljy. Anna jäähtyä hieman ja lisää kasvipohjainen maito.
Kuori raparperit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
Vatkaa kananmunat ja hunaja kevyeksi vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Lisää rasva-kasvimaitoseos muna-hunajavaahtoon.
Lisää varovasti kuivat aineet joukkoon.
Kaada voideltuun irtopohjavuokaan ja ripottele raparperipalat päälle.
Paista 175C n. 50 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin värinen ja piirakka alkaa irtoamaan reunoilta.
Jos maltat jäähdyttää, jäähdytä ja valuta päälle hunajaa sekä vaahdotettu kaurakerma.
Koristele mansikoilla.

Mansikkaa, kukkakaalta ja kevätsipulia salaattipedillä.
Marinadi:
2 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
3 tl rouhittua rosé pippuria
ripaus suolaa
Ainekset:
1 kukkakaali
Rasiallinen mansikoita
Kevätsipuli
Salaattia
Pilko kukkakaali suupaloiksi, paloittele kevätsipuli sekä irrota mansikoista kannat.
Laita kukkakaali, mansikat sekä kevätsipuli kulhoon ja pyöräytä marinadissa.
Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia ja asettele salaatinlehtien päälle tarjolle.
Ainekset:
2 keskikokoista porkkanaa
3 pientä banaania (tai 2 isoa)
1 dl oliiviöljyä
2 kananmunaa
1 dl tattarijauho
1 dl kaurajauhoja
1 dl mantelijauhoa
(laitoin puolet hasselpähkinäjauhetta ja puolet mantelijauhoa kun sattui olemaan kaapissa tuota pähkinäjauhetta)
1 dl pähkinöitä
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
0,5 dl pellavasiemenrouhetta
3 tl (Ceylonin) kanelia
1 tl Chai-mausteseosta
3-4 kpl taatelia
Raasta porkkanat hienoksi
Soseuta banaanit ja yhdistä raasteeseen
Lisää banaani-raasteseokseen öljy ja kananmunat, sekoita
Pilko pähkinät pienemmiksi
Pilko taatelit pieniksi (poista kivet)
Sekoita keskenään kaikki loput aineet, taatelit voi lisätä ihan lopuksi
Yhdistä kaikki ainekset
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan
Kypsennä n.180-190C asteessa 45-55 minuuttia
Testaa kypsyys hammastikulla, mielestäni saa jäädä tahmeaksi!
Kakun voi peittää foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, ettei pinta pala
Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat.
Ainesosat:
2 dl kauramaitoa
3-4 kypsää banaania
350g kaurahiutaleita
50g saksanpähkinöitä
15g ruokasoodaa
Mausteeksi maun mukaan:
kardemummaa, kanelia, inkiväärijauhetta, suklaahippuja, mustikoita..
Laita uuni lämpenemään 180C.
Soseuta banaanit vaikka haarukalla.
Lisää kaikki muut ainekset, paitsi kaurahiutaleet.
Tee kaurahiutaleista jauhoa joko sauvasekoittimella tai blenderissä, lisää massaan 3-4 osassa.
Kaada seos leipävuokaan ja kypsennä 180C 60 minuuttia.
Tarjoile maapähkinävoin ja banaaniviipaleiden kanssa.
Ainesosat:
4,5 dl kaurahiutaleita
1 dl siemensekoitusta (auringonkukan-, kurpitsan- tai pinjansiemeniä)
3 dl pähkinöitä (pekaani, cashew, manteli jne.)
1 tl kanelia
½ tl aitoa vaniljaa
ripaus suolaa
pellavasiemenrouhetta tai hamppurouhetta
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
0,5 dl kookosöljyä sulatettuna
Ohjeet:
Laita uuni lämpenemään 150C.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
Lisää vaahterasiirappi ja sekoita hyvin.
Sulata kookosöljy ja lisää, sekoita.
Kaada seos uunipellille.
Paahda uunissa 25-40 minuuttia, kunnes granola on saanut kauniin värin.
Ota granola uunista ja jäähdytä hetki.
Lisää maun mukaan:
Taatelia
Kookoslastuja
Mulperimarjoja
Gojimarjoja
Inkamarjoja

1 tlk mustapapuja
1,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl kurpitsan siemeniä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
Oliiviöljyä
Taco-mausteseosta
Valmistusohjeet:
Laita uuni lämpenemään 200C.
Kuori ja pilko sipulit.
Paista sipulia pienessä määrässä oliiviöljyä pannulla, kunnes ovat saaneet kauniin
ruskean värin.
Lisää valkosipulit ja kääntele vielä hetki.
Valuta mustapavut ja yhdistä kaikki muut ainekset, paitsi oliiviöljy.
Sekoita sauvasekoittimella tai blenderissä tahnamaiseksi. Lisää oliiviöljyä jos tarvetta.
Muotoile uunipellille 8 pientä pihviä ja paista n. 15 minuuttia.
Tarjoile paahdettujen bataattilohkojen ja paprikahummuksen kera.

1 tlk kikherneitä
3 rkl tahinia
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl sitruunan mehua
1 punainen paprika
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria
Valmistusohjeet:
Laita uuni lämpenemään 200C.
Paloittele paprika 4-6 osaan ja paahda uunissa 20-25 minuuttia, kuitenkin niin että kuori irtoaa helposti. Irrota paprikan ”kuori/nahka”.
Yhdistä kaikki muut ainekset paitsi oliiviöljy ja surauta sauvasekoittimella tai blenderissä tahnaksi.
Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja sekoita vielä kerran. Koristele ruohosipulilla ja oliiviöljyllä.